Dnešní den a 120.výročí železnice

Vítám Vás u nás 🙂

Dnes jsme se probudili do zamračeného dne, ale jak čas postupuje, je stále tepleji a tepleji. Sláva… 🙂

Psí víno se začíná zabarvovat do svého podzimního pláště...
Tak jsem ho použila i na výzdobu kapličky...

 

A vyrazili jsme na zastávku vlaku, abychom se snad poprvé svezli v parním vlaku. Bylo to u příležitosti 120.výročí zahájení provozu na trati Suchdol nad Odrou- Budišov nad Budišovkou…

http://www.odry.cz/pozvanka-na-den-zeleznice-a-jizdu-parnim-vlakem/d-423909

A je tu...
Martin hned okomentoval hvězdu...já věděl, že tu bude...tak nevím, co tím myslel...že by návrat velkého bratra?
Nastupujem...
Bylo narváno...A zastávka Klokočov, kde jsme vystoupili...
a když už jsme to měli prohlédlé, tak šupito presto dolůů...
Na vygónech název mého rodného města...Valašské Meziříčí...zahřálo mě u srdíčka, neb to bylo na všech vagónech a byl to jako pozdrav-pěkně na mě vykouklo...ach ty dětská, bezstarostná léta... 🙂

 

Nefalšované černé uhlí krásně hořelo...
A ještě společná fotka...razítko nejen na ruku...
jízdenky na památku...a podívat se na odjezd...
Martin prohlásil: "Tak to by bylo kadidlo v kostele 🙂 "

No- bylo 🙂

Ještě se rozloučit s kozenkama...

A zavzpomínali jsme se na tu “naši” vloni…

Dále jsme nejeli, neb nás doma čekaly povinnosti…včera jsem vařila a přemýšlela jsem, jak zužitkovat cuketu…vzpomínala jsem, jak se mi sliny sbíhaly na blogu u Péti…

http://pucikov.blog.cz/1109/plnena-cuketa

 tak jsem vytáhla  svou oblíbenou kuchařku Jany Štěpánkové: “Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová”

Tuto kuchařku, když jsem dostala kdysi před lety od manžela- r. vydání je 1994, tak mě “dostala” tím, jak je napsaná… Tu totiž, když čteme, tak se vám nejenom sbíhají sliny, ale také nakouknete do života s cuketou a to se mi moc líbí…Tak jsem včera pohlédla na své suroviny- cuketu- 🙂 a přemýšlela, co s ní…doma v lednici nic moc a při listování jsem narazila na cuketu zapečenou s kukuřicí…tu bych měla někde mít…Cuketa a kukuřice? Schválně, jsem zvědavá na to spojení…Cuketu jsem nakrála na hranolky a recept si trochu upravila, protože jsem ji hned smíchala s kukuřicí, okořenila a hned zalila rozšlehaným vajíčkem s nivou…úžasné… jen jsem neměla doma foťák…

Tak jsme si to vynahradila dnes… manžel dostal za úkol koupit sekanou, tu jsem orestovala s cibulkou a česnekem, zvlášť lehce předvařila rýži, smíchala to dohromady a cukety naplnila… zalila jsem je znovu rozšlehanými vejci, tentokrát s tvrdým sýrem eidamem a šlehačkou a přetékaly 🙂

ale upekly se skvěle...
Máří dostala přednostně neb pospíchali s Péťou na generálku sboru...

No a když jsme dojídali my- zbytek rodinky, kuchařku jsem vzala znovu do ruky a  otevřela ji na poslední stránce 🙂 a počtěte si sami 🙂

     V létě míváme každý čtvrtek den otevřených dvěří. Naši přátelé po celém kraji vědí, že ten den mohou bez ohlášení přijít na návštěvu a budou napojeni, nasyceni, ba i vlídného slova se jim dostane. Že neuniknou cuketám v nějaké pokud možno experimentální podob, vědí také. Někdy nepřijde nikdo, a jednou nás tam sedělo sedmadvacet a nejen stůl, ale i málem zahrada praskaly ve švech.A teď se na to zkuste připravit, aby bylo dost pohoštění pro všechny, a přitom nakonec nic nezbylo, když předem nevíte, kolik hostů přijde a samozřejmě nechcete trávit celý čas v kuchyni! Je to dobrodružství, je to fuška, je to hostitelská zkouška dospělosti a je to krásné, protože není hned tak něco pěknějšího než sedět kolem stolu s lidmi, se kterými je vám dobře.

           V tom, ne v plném žaludku, je smysl vaření…

           A to je moje amen za touhle knížkou na cukety. 🙂

                                                                                                       (Malý Bor březen 1994)

Už jsem dlouho nečetla nic tak krásného, co by vystihlo smysl našeho, tedy i mého, vaření. 🙂  Mějte se krásně a těším se příště Kejt

5 odpovědí na “Dnešní den a 120.výročí železnice”

  1. Ahoj Kejt. Ty parní vlaky jsou parádní, nám tu taky jednou ročně jezdí v rámci slavností pernštejnského panství, tak mu chodíme každoročně mávat:-). Plněná cuketa vypadá lákavě, klidně bych si dala znovu a závěr cuketové kuchařky se mi moc líbí, je to krásně napsaná pravda:-)

  2. …píšu nějaký den po akci,ale chtěla jsem jen říct že jsme byli v Suchdole na vlaky a tam byl i brejlovec!No to bylo něco na Jendu.Mohl si vyzkoušet nastartovat vlak,zatroubit,projít motor vlaku.chlapi si to užili-provázel nás šikovný pan strojvedoucí který to opravdu uměl podat-celý výklad o vlaku.To i tatínci čubrněli.Byl to opravdu moc hezký výlet,ráda jsem vás viděla.pá pá e.

  3. Jé, děkuji za nedělní pozdrav 🙂
    akorát mě tentokrát zlobilo nastavení na stránkách, takže mi fotečky z lokomotivy polykaly jedna druhou a na stránkách se neobjevily, ale byl to zážitek, Kačka měla čepici opravdu od popela a asi nejenom čepici 🙂
    pěkný den 🙂

  4. Přeji hezkého pozdravení na Klokočůvek,

    nostalgické jízdy dob parních lokomotiv milujem, nejednu jsme absolvovaly s dcerou, když byla menší…popílek všude a ta vůně čertovská…hmmmm, a “Matěj“ táhnul určitě skvěle…

    ozdobení kapličky jako vždy na jedničku…

    a zpracování cuket,taky pořád vyhledávám, posledně jsem si ji zapekla, byla famozní…

    přeji další hezky naplněné dny, pherenis

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *